Hoewel lezen mijn grootste hobby is – hobby is niet eens het goede woord, als het niet zo’n vreselijk jeukbegrip was, zou ik het een passie noemen – heb ik er nog nooit over geblogd. Misschien omdat het te vanzelfsprekend is. Maar daar komt vanaf heden verandering in.
Eerst maar eens mijn leesgewoontes bespreken. Ik lees meestal meerdere boeken tegelijk: een paar e-boeken op de tablet (boeken van mezelf en boeken van de bibliotheek), een paar papieren boeken en een luisterboek. Die laatste liggen in de woonkamer en in de slaapkamer. Verder lees ik uiteraard ook op het toilet, maar daar lees ik geen verhalen. Er staat een rijtje boeken met Franse lesjes en een paar met medische grappen. Maar meestal lees ik daar alleen de scheurkalenders (Fokke en Sukke en de scheurkalender van Japke D-Bouma. Beide aanbevelenswaardig).
Waarom lees ik eigenlijk meerdere boeken tegelijk? Ik moet zeggen dat ik geen idee heb. Dat is in de loop van de tijd ontstaan en het bevalt mij wel. Ik hou sowieso erg van afwisseling, dus dat zal een belangrijke reden zijn. Het luisterboek beluister ik tijdens het uitoefenen van een andere hobby. Dat is soms diamond painten en soms kleuren. Luisterboeken zijn niet heel gemakkelijk, want ze mogen niet te ingewikkeld zijn. Ik dwaal regelmatig af met mijn gedachten en dan moet ik het verhaal nog wel kunnen volgen. Verder moet de voorlezer een prettige stem hebben en niet teveel met gekke stemmetjes praten. Het is geen hoorspel, maar een boek. Daar ben ik erg streng in.
Wat lees ik momenteel?
E-boeken van mijzelf:
– Petite van Edward Carey (over het leven van Madame Tussaud). Categorie roman.
– Het huis aan de Herengracht van Jessie Burton (over een poppenhuis in Amsterdam). Categorie roman.
– Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili (over zes generaties uit een Georgische familie tussen 1900 en nu). Categorie roman.
E-boeken van de bibliotheek:
– Het messias-mysterie van Andreas Eschbach (over een tijdreiziger uit de 21e eeuw die waarschijnlijk video-opnames heeft gemaakt van Jezus) Categorie spannend.
– In haar schoenen van Jojo Moyes (over twee vrouwen die door hun sporttas per ongeluk om te ruilen in elkaars leven terechtkomen). Categorie feelgood.
Papieren boeken:
– Totaal 2 van Marcel van Roosmalen (verzameling van zijn beste columns, erg aan te bevelen!)
– De scheltopusik van Maarten ’t Hart (over een reuzenhazelworm, maar eigenlijk natuurlijk gewoon over een mooie vrouw). Een novelle uitgegeven voor De Literaire Boekenmaand van de Bijenkorf in 2003
– Had je nog willen wandelen? van J.J. Voskuil (verzamelde stukken uit al zijn boeken met als thema over wandelen). Categorie roman.
Luisterboek:
Op dit moment geen. Ik was begonnen met Kerst aan Willow Lake van Susan Wiggs (categorie feelgood mét kookrecepten), maar daar was geen doorkomen aan. Na vijf minuten kon ik al niet meer volgen wie wie was en wie familie van wie was. Ik ga nu Zes dagen proberen van Dani Atkins. Spannend en romantisch, over een verdwenen verloofde. Hopelijk bevalt dat beter.
Na deze introductie zal ik in het vervolg af en toe een blogje schrijven over boeken. Ik vind het zelf altijd leuk om bij anderen leesinspiratie op te doen, dus wie weet is dat wederzijds.
Leuk om eens te lezen hoe een ander leest. En ook leuk dat je er af en toe en blogje over wilt schrijven … doe ik ook weer ideeën op.
Ik lees ook veel en ook verschillende boeken tegelijk – aangeschaft via online aanbieders en een abonnement bij Bookchoice – maar wel alleen op mijn e-reader.
Voor luisterboeken ben ik te snel afgeleid is mijn ervaring.
Momenteel trouwens wel wat papieren boeken met historische wandelingen waardoor ik achter de pc beland om de wandelingen via komoot om te zetten naar het huidige (wandel) wegennet.
Op het toilet liggen vakantiegidsen en wat puzzelboekjes.
Op mijn site heb ik een boekenhoekje .. ik denk dat ik er maar eens een dag aan ga besteden om dat bij te werken.
Leuk Neeltje. Ik heb ook een abonnement op Bookchoice. Daar haal ik ook de luisterboeken vandaan.
Ik ga ook eens in jouw boekenhoekje kijken.
Staat nog niet veel … ik blog wel als ik het bijgewerkt heb.
Kom maar op met je blog!! Ik heb in Amerika de zeven zussen gelezen.
Allemaal achter elkaar Nel? En wat vond je ervan? Ik heb er heel erg van genoten en kon steeds niet wachten tot het volgende deel verscheen!
Ik zie jou nog wel een leesclubje oprichten in blogland.
Vroeger logde ik vaak een recensie van een boek, maar als je alleen maar van die stomvervelende ‘not my cup of tea’ reacties krijgt, vergaat je de lol wel.
Ja dat zijn reacties waar je niks mee kunt. Als je niets aardigs weet te zeggen, hou dan je mond.
Het hoeft wat mij betreft niet eens aardig te zijn, maar dan wel graag wat inhoudelijks of aanvullends oid. Ik heb een paar reageurs persoonlijk gevraagd om te stoppen met dit soort niks-reacties. Maar dan zijn ze meteen zo boos, dat ze helemaal nooit meer reageren.
Prima, lekker rustig! 😉
Wat leuk om te lezen over je leesgewoontes. Ik vind het helemaal knap dat je er meerdere tegelijk kunt lezen. Ik kan wel 1 fictieboek en 1 nonfictieboek tegelijk, maar niet meerdere fictieboeken tegelijk.
Ik lees niet elke dag in alle boeken, maar de ene dag heb ik zin in het ene verhaal en de volgende dag in het andere. Spannende boeken lees ik graag achter elkaar door. Iedereen heeft zo z’n eigenaardigheden 😀
Die eerste titel kwam mij bekend voor, maar ik las dus het huis aan de Gouden Bocht. Geen idee waar ik dat boek gelaten heb. Het huis aan de Herengracht is een vervolg, begrijp ik. De laatste tijd lees ik weinig meer. Suf, want ik vind het leuk en heb tijd genoeg. Binnenkort óp naar Donner
Ja klopt. Het vervolg gaat over het kind van Oscar en Mirthe (als ze zo heten, want ik kan nooit namen onthouden. Ik lees altijd alleen de eerste letter)