Om het eentonig gehaak aan de regenboogdeken voor vriendin D (sorry D) te onderbreken had ik een nieuw projectje voor tussendoor bedacht. Het project pannenlap (niet te verwarren met het project plafond).
Voortvarend bestelde ik katoen, een haaknaald en een patroon bij een of andere hobbywebsite. Tot mijn schrik kwam er een soort track and trace binnen waarin ik werd gesommeerd €40 inklaringskosten te betalen bij aflevering. Slik, daar was ik een poosje geleden ook al ingestoken met een bestelling bij een Britse webshop. Dat worden zo wel heel dure pannelappen!
Gelukkig bleek het uiteindelijk loos alarm. Op de een of andere manier had ik in de post.nl-app een oud bericht geopend in plaats van het nieuwe bericht over de pannenlappen.
Vandaag de hele dag gehaakt: eertse pannenlap klaar. Ik vroeg mij af of er nog wel genoeg katoen over is voor de tweede. Het leek mij krap te worden. Vriendin L adviseerde de eerste lap uit te halen en twee kleinere lappen te haken. 😫😫😫😫😫
Ik pakte de keukenweegschaal erbij. Gelukkig! Pannenlap weegt minder dan de overgebleven bolletjes. Dus dat moet goedkomen!
Die regenboogdeken is wel gaaf zeg!
Ja, hij wordt steeds mooier. En ik word blij van de kleurtjes tijdens het haken!
Project Plafond lijkt me niets vergeleken bij Project Pannenlap. Jij durft …!
Ik zie het toch omgekeerd 🙃
Zo zie je maar: meten, nu ja wegen, is weten. Je haakt wat af, by the way, moet jij niet gewoon werken, in tegen tegenstelling tot mijn dolce far niente 😀
Oh ja, jij bofferd! Bevalt zeker helemaal niet?
Merkwaardig, hè, dat een werkwoord als afhaken volkomen tegengestelde betekenissen kan hebben.
Heeft Chris daar geen technische term voor?
Het is wel erg, ja, ik ben de taalkundige in huis maar dit moet ik aan de IT-er vragen. Gisteren vroeg ik aan hem waarom het Nederlands een SOV-taal is en niet een SVO-taal. Hij weet te vertellen dat daar 7 argumenten voor zijn! OK, hij weet er nog maar twee, maar toch.
De naam van het technische verschijnsel wist hij niet, maar hij had het wel in 10 seconden gevonden: “afhaken” is een autoantoniem of contraniem.
Zelf ben ik meer van de aptoniemen: namen die een merkwaardig verband hebben met mensen hun beroep of functie, zoals tandarts Snoep uit Oegstgeest. Ooit kregen we een brief van ons energiebedrijf, afzender Fred Brand van de Afdeling Warmte. Ongelogen! Maar de mooiste zijn natuurlijk voorzitter van de Vereniging van Verkeersvliegers Menno Baksteen en voorzitter van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders Hennie de Haan!
Ik weet zelfs niet eens wat een SOV- dan wel een SVO-taal is. Maar van aptoniemen ben ik ook een fan. Ik kan ze alleen nooit onthouden. De enige die ik weet, is de al genoemde Benno Baksteen. (Hij heet toch Benno?)
O, Chris komt net vertellen dat een autoantoniem in het Duits een “Januswort” heet. Ook een aptoniem!!
SOVSVO gaat over de standaard zinsvolgorde van talen. Je zou verwachten dat het Nederlands een Subject-Verb-Object (onderwerp-persoonsvorm-lijdend voorwerp)-taal is maar het is Subject-Object-Verb. Die “natuurlijke” volgorde zie je alleen in NL bijzinnen (bijv.: “… dat hij de kat aaide.”). Maar Chris kan dat beter uitleggen!
Hier zijn een paar mooie aptoniemen, zelfs eentje van een kat!
https://www.taalvoutjes.nl/20-aptoniemen
Nog eentje: https://www.taalvoutjes.nl/whats-a-name-10-aptoniemen
Ze zijn leuk. Ik denk wel dat de meeste mensen onder invloed van hun naam hun beroep hebben gekozen. dat kan toch haast niet anders?