Nieuwe plannen

De laatste theeles was afgelopen vrijdag en het bezoek aan de Lakenhal is ook achter de rug. Ik heb enorm genoten van de twee heel verschillende, maar beide interessante cursussen. In het najaar is er vast wel weer wat te kiezen als vervolg.

Gelukkig val ik niet in een zwart gat. Naast diverse uitstapjes met vrienden en bekenden ga ik beginnen als vrijwilliger bij Onze Taal. Er start een nieuw project met 10 vrijwilligers, die de rol van taaladviseur op zich nemen. Vorige week maandag was de eerste bijeenkomst om kennis te maken met de medewerkers en met de andere vrijwilligers. Het idee is dat de betaalde taaladviseurs (mooie woordcombinatie) meer tijd krijgen voor andere taken, doordat de vrijwillige taaladviseurs een deel van hun werkzaamheden overnemen. Wij gaan vragen over taal beantwoorden via telefoon, mail en WhatsApp. Het lijkt een beetje op voorlichter bij de Hartstichting, maar dan met een heel ander soort vragen.

Hoewel ik altijd in mijn werk met begrijpelijke taal, schrijven en voorlichting bezig ben geweest, heb ik geen taalkundige opleiding. Maar niet getreurd, ik ga het vast allemaal wel leren en (heel belangrijk) er staan allerlei naslagwerken tot mijn beschikking. Bovendien kijkt er voorlopig nog een extra paar ogen mee voordat mijn adviezen de wijde wereld ingaan. Ik heb er zin in!

18 thoughts on “Nieuwe plannen

  1. Dat is mooi, Hermieneke! Misschien kan jij daar the voice of reason zijn. En uitzoeken welke minkukel verzonnen heeft dat punten, vraagtekens en uitroeptekens binnen de aanhalingstekens staan, maar komma’s erbuiten! Zie https://onzetaal.nl/taalloket/aanhalingstekens-en-leestekens. Volgens mij is dat gebeurd onder druk van de sociale media: op WhatsApp bijvoorbeeld is het omslachtig om eerst een komma te tikken, want dan moet je daarna met backspace de automatische spatie weghalen voordat je de aanhalingstekens-sluiten kunt tikken. Veel teveel gedoe voor gehaaste mensen, denk ik zo. Want wat is de logica??

    • Komma’s kunnen binnen en buiten de aanhalingstekens vallen. Dat ligt eraan of de komma bij het citaat hoort of niet. Ik zie er niets geks in.

      Maar je kunt altijd even een mailtje sturen naar Onze Taal 😀

  2. Goed, hier komt er eentje, nee twee. Waarom schrijven mensen altijd persé en blijven dat doen ook al is er een correctie geweest. En ‘ik besef me’ ….ook zoiets vreselijks en domweg niet uit te roeien.

  3. Dat eerste is voer voor psychologen en het tweede is over een paar jaar waarschijnlijk goed Nederlands. Als genoeg mensen het zeggen, gaat dat vanzelf. Helaas voor ons, want het doet ernstig pijn aan de oren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *