HOVO voor gevorderden

Terwijl de theecursus gezellig doorsuddert en de nierbandman goed naar ons heeft geluisterd (hij draagt zijn band tegenwoordig onder zijn trui en is bovendien niet meer zo enorm aanwezig), zijn zus en ik aan onze tweede HOVO-cursus van dit jaar begonnen. Het is heel anders, want waar de theecursus heel informeel is, wij de hele les door thee mogen proeven en mooie theepotjes, theelepels en theetabletten kunnen bewonderen, is deze cursus twee uur lang stilzitten en naar de docenten luisteren. Het onderwerp is Leidens Beleg en Ontzet (1573-1574) en het is adembenemend interessant en teleurstellend tegelijk. Als geboren en getogen Leienaar ben ik opgevoed met 3 oktober. Elk jaar een groot feest waarin het Ontzet van Leiden heftig wordt herdacht en gevierd. Welke Leienaar heeft niet meegelopen in de Taptoe op 2 oktober en in de Optocht op 3 oktober, meegezongen met de koraalmuziek ’s ochtends vroeg, in de rij gestaan voor gratis haring en wittebrood en op de kermis misselijk geworden van banaan-met-slagroom? Vanaf de lagere school alle geschiedenisfeiten geïndoctrineerd gekregen: hoera voor de Watergeuzen en voor die dappere burgemeester Van der Werff. Ik zei het al: uitermate teleurstellend deze colleges: één voor één worden alle 3 oktobermythes om zeep geholpen. Geen hongersnood, geen haring en wittebrood, geen zielig weesjongetje dat bij Lammenschans een kookpot vol hutspot vond en burgemeester Van der Werff heeft ook helemaal niet aangeboden dat de Leidenaren zijn lichaam dan maar moesten opeten. Integendeel: hij wilde de stad overleveren aan de Spanjaarden. 

Ondanks deze les omgaan met teleurstellingen is het een leuke serie. Twee docenten die goed kunnen vertellen (dat is een soort aangeboren eigenschap bij geschiedenisdocenten) en we zitten weer in het prachtige, oude gebouw Gravensteen naast de Pieterskerk. Wel weer een klein minpuntje: de vervelende mevrouw van een paar cursussen geleden is er ook weer. Gelukkig heeft zij weinig geschiedenisexperts in haar familie en is ze dus iets beter te handelen deze keer. Ze komt nog wel altijd met veel misbaar te laat. En ik hoop dat zij in een andere groep zit als we op de laatste dag naar de Lakenhal gaan.

13 thoughts on “HOVO voor gevorderden

 1. Zelfs als geen “Leienaar” ben ik op de lagere school behelpt geraakt met een ietwat romantische belevening van het Leidens ontzet. Misschien hadden we wel een onderwijzer die er vandaan kwam.😂😂
  Dus ook voor mij uitermate teleurstellend.
  Ik gun je een fijne dag in de Lakenhal zonder ergernissen aan de mevrouw.
  Veel plezier.
  Doe anders maar net of ze er niet is .. ondanks al het misbaar.😉😉

  • Oh sorry Neeltje dat jij nu ook teleurgesteld bent 😀.
   Ik zal proberen de mevrouw niet te zien, maar er is nogal veel van haar, dus dat is wel een uitdaging.

 2. Dus alles wat ik op school heb geleerd is gewoon helemaal niet waar…. sjonge, dát komt wel even binnen hier, hoor 🙂 En burgemeesters zijn absoluut niet te hachelen, dus dat rare gedoe van die Van der Werff was een loze geste.
  Wat is dat toch met die rare mevrouwen en meneren toestand?

 3. Blij toe dat ik vroeger niet zo heel goed oplette, was vergeefse moeite geweest. Die banaan met slagroom, wordt al misselijk als ik er aan denk.

 4. Ik zou gewoon vasthouden aan de romantische belevening van het Leidens ontzet, want dat is geschiedenis waar je blij van wordt. Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen in de Lakenhal… met of zonder deze vervelende mevrouw.

 5. Ik loop nogal achter met het lezen van blogs. Heb er vandaag van genoten. Niet per se van jouw teleurstelling maar wel van de manier waarover je het beschrijft. Krijgen we nog een verslag van het bezoek aan de Lakenhal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *