Thee

Afgelopen vrijdag begon mijn eerste HOVO-cursus van het jaar. Samen met zus F en vriendin Q had ik mij aangemeld bij een cursus over Chinese thee. Toen vorige week de deelnemerslijst binnenkwam, zag ik dat ook vriend H zich had aangemeld. Best logisch, want hij is China- en theefan. Op de lijst zag ik ook nog een 2e Hermien en dat is best bijzonder, want zo vaak kom ik geen naamgenoten tegen.

Het was weer een feest van grijze dakduiven. Niet verwonderlijk, want bedoeld voor ouderen (boven de 50, maar in de praktijk vooral boven de 70). De naamgenote bleek in de Middeleeuwen biologie gestudeerd te hebben en had nog college gelopen bij mijn vader. Dat was wel heel grappig, want we waren nooit eerder mensen tegengekomen die hem hadden gekend. Nou ja, niet in HOVO-kringen in Leiden om precies te zijn.

De theeles was heel erg leuk. Zelf hou ik eigenlijk niet echt van thee behalve als ik ziek ben, maar dat gaf niet. Mijn persoonlijke doel van deze cursus is om uit te vinden of ik Chinese thee misschien wel lekker vind. De cursus bestaat uit twee componenten: theorie over het hele theeproces van pluk tot theekopje en het proeven van diverse soorten. De docente doet het ontzettend leuk. Heel relaxt en alles is goed wat je doet en wat je lekker of vies vindt. Ze hoopt alleen wel dat we na de cursus ook soort en kwaliteit kunnen onderscheiden.

Helaas zit er natuurlijk ook weer een betweter in de groep. Getooid met een grote nierband over zijn overhemd (wandelende nier? gevaarlijke motorrijder? aansteller?) wist hij in twee uur tijd 50 vragen te stellen allemaal bedoeld om zijn kennis te etaleren. Zo jammer!

13 thoughts on “Thee

 1. Lijkt me leuk, zo’n cursus. Ik ben van de thee. Koop altijd losse en probeer van alles uit. We hebben een theewinkel in ons hoofddorp, helaas verkopen ze daar ook van die knijters van bonbons. Zooooo jammer ๐Ÿ˜‰
  Oh ja, die betweter moet je meteen even ‘helpen’, want anders verpest hij de hele cursus. Gewoon lief zeggen dat je het niet fijn vindt, dat je best gelooft dat hij zelf deze cursus veel beter kan geven, maar dat hij verder zijn vervelende kop moet houden.

  • Haha, wat een pech dat je dan steeds bonbons moet eten!

   Mijn zus heeft een veel korter lontje dan ik, dus die gaat die Nierbandman nog wel een keer op zijn hoofd slaan.

   • Ik lees graag of jouw zus heeft toegeslagen. Ik hoop het van harte, want dit soort vervelio’s – er zit er raar genoeg altijd wel eentje in elke groep/bijeenkomst – moet meteen weten waar ze aan toe zijn. Ik heb er in ieder geval geen geduld mee.

 2. Wat een leuk initiatief.
  Ik heb niets met thee en je hoeft natuurlijk ook niet van thee te houden om zo’n cursus te volgen. Het verzet de zinnen en het lijkt me sowieso interessant iets over het hele proces te horen.
  Wat een verschrikking “die Nierbandman”. Verbannen zou ik zeggen!

 3. jammer van die ene man. Thee ik ben liefhebber maar totaal geen smaakjesthee voor mij. Die bonbons zie ik wel zitten. Op mijn laatste reis gaat er heel veel cocolade mee geen thee wel wijn.

 4. Hi Hermien, ik lees het nu pas, maar wat een leuk verhaal! Zelf ben ik gek op thee en op smaakjes. En als de thee lekker en gezond is, ben ik gelijk fan.
  Zoals bijvoorbeeld de hibiscus thee of de Griekse bergthee.
  Ik ben benieuwd hoe het verder gaat met de cursus en de betweter. Ik snap je zus helemaal. Heeft ze een stevige handtas? Altijd handig om mee te meppen.

  • Haha, hij valt wel mee inmiddels. Het gaat bij gezondheid alleen over groene en zwarte thee, dus alle kruidenthee valt af. Jammer, want die vind ik vaak ook wel lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *