Het Huis van het Boek

We bezochten in Den Haag het Huis van het Boek, een klein, maar erg prettig museum. De tijdelijke tentoonstelling ‘Het echte verhaal’ ging over hoe verhalen in de loop van de tijd veranderen. Denk aan het Disney-effect: een happy end voor alles. Zo waren sprookjes vroeger meestal vrij gruwelijk en op een dag besloot men dat de tere kinderziel dat niet aankon.

Er waren mooie voorbeelden gekozen uit allerlei windstreken. Ik kende lang niet alle verhalen, zo was Anansi helemaal nieuw voor mij. “Wie niet sterk of groot is, moet slim zijn” is het thema van de verhalen rondom Anansi. Wat mij betreft geldt voor spinnen: “Wie niet sterk of groot is, is eng”, maar zelfs ik vond Anansi geen engerd!

Het hoogtepunt van het museum was voor mij de minibibliotheek op de 2e verdieping. Wat is dat prachtig gemaakt. Mijn poppenhuishart ging er harder van kloppen.

En in de kelder tenslotte stond een oude sigarettenautomaat omgetoverd tot kunstautomaat. Daar kon je voor een paar euro een ‘pakje kunst’ kopen. Deze automaten staan op diverse plekken in Nederland. Ik herinner mij dat er ook een tijdje eentje in Delft in de schouwburg heeft gestaan, maar dat ik er toen niet aan toe ben gekomen er eens langs te gaan om een pakje te trekken. Gelukkig kon ik dat nu goedmaken!

We kregen een kunstwerkje van Aletha Steijns, veranderkunstenaar. Haar werk in de pakjes is speciaal gemaakt bij de tijdelijke tentoonstelling. Ik citeer: “Voor dit werk nam ik een van de boeken uit mijn schooltijd, uit de serie ‘Mark en Mieke’. … Ik maakte kleine kijkdoosjes van het boek.”

Wij bezochten dit museum na een tip van oud-collega T. Ik geef de tip van harte door!

6 thoughts on “Het Huis van het Boek

  1. Aha, dat was vroeger Museum Meermanno Westreenianum. Deze naam is trouwens een stuk beter. Die bieb is fantastisch!!!
    Ik heb het ernstig geprobeerd, maar ik heb er het geduld niet voor. Je hebt namelijk van die leuke bouwpakketten voor weinig. Kun je zelf zoiets maken. Hele mooie en goed verzorgde pakketten zijn die van Robotime. Er zit ook een bibliotheek bij, dacht ik.

  2. Ik hou van kleine en overzichtelijke musea. Ik hou ook van poppenhuizen en ik hou van Pakje Kunst ( heb er drie). Kortom ik zet dit museum op mijn lijstje. Dank voor tip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *